Histoire pour la Liberté – Konferencija za medije

Poštovani,

 

U srijedu 7. aprila 2021. u 11 sati u KROKODILovom Centru i putem Zoom linka biće održana konferencija za medije povodom početka najnovijeg projekta Udruženja KROKODIL pod naslovom Histoire pour la Liberté.

 

Na konferenciji će govoriti:

Vladimir Arsenijević i Dubravka Stojanović a putem web linka pridružiće se i Husnija Kamberović iz Sarajeva, Magdalena Najbar-Agičić iz Zagreba i Ruža Fotiadis iz Berlina. 

 

Nakon uspješne realizacije projekta Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma (https://kojeprvipoceo.rs) koji je okupio neke od najistaknutijih historičara s postjugoslavenskog prostora s namjerom da se aktivno bore protiv revizionističkih tendencija u regionalnim historiografijama, a čiji je glavni rezultat Deklaracija Odbranimo historiju, Udruženje KROKODIL nastavlja diskusiju o važnosti multiperspektivne historiografije i participativne kulture sjećanja kroz projekat Histoire pour la Liberté.

Aktivnosti projekta realizovaće se tokom 2021. godine kroz organizaciju konferencija, okruglih stolova i predavanja u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Njemačkoj. U glavne ciljeve ovog projekta spada upoznavanje građana s iskustvima Evropske Unije, u prvom redu s pomirenjem sukobljenih historijskih narativa ali i s dijeljenom historijom i zajedničkim evropskim vrijednostima.

Kroz obilježavanje događaja iz novije evropske historije, poput ponovnog ujedinjenja Njemačke i demokratske tranzicije zemalja Centralne i Istočne Evrope, ali i njihovim povezivanjem s raspadom SFRJ, projekat Histoire pour la Liberté za cilj ima podsticanje diskusije i debate o zajedničkoj kulturi sjećanja, promoviranje mira i tolerancije i razmjenu iskustava i perspektiva, kako bi se dodatno istakao dinamičan karakter evropskog pamćenja.

Projekat Histoire pour la Liberté finansiran je u okviru programa Evropa za građane Evropske komisije, a realizira se u saradnji s Udruženjem za modernu historiju (BiH), Udrugom Kliofest (Hrvatska) i Univerzitetom Humbolt (Njemačka).

Molimo vas da svoje prisustvo potvrdite najkasnije do utorka 6. aprila u 12 sati putem e mail adrese: milena.beric@krokodil.rs.

 

Srdačan pozdrav,