projekat

History Fest

O projektu

Udruženje za modernu historiju od 2017. svake godine organizira History Fest koji se održava u raznim gradovima Bosne i Hercegovine, a osnovni cilj je  stvoriti platformu za dijalog ne samo historičara iz postjugoslavenskih zemalja, nego i iz historičara iz svih dijelova svijeta. Teme su uglavnom vezane za aktuelne godišnjice, ali je glavna ideja uvijek kontekstualiziranje događaja i otvaranje dijaloga među historičarima, te popularizacija historijske nauke.

Svoje ciljeve History Fest ostvaruje saradnjoj sa sličnim festivalima (Kliofest) te brojnim univerzitetima iz svijeta (posebno je važna saradnja sa Univerzitetom Humboldt iz Berlina).

Podršku History Festu daju razne fondacije (Open Society Fund, Heinrich-Böll-Stiftung, forumZFD, Friedrich-Ebert-Stiftung, Zeit-Stiftung).

 

 

Program History Festa 2024.

Osmi History Fest će se održati od 4. do 9. juna 2024. godine. Dio programskih sadržaja će biti organiziran u Sarajevu (od 4. do 7. juna), a dio u...

2. History Fest

Drugi History Fest je održan u Sarajevu od 31.5. do 3.6.2018. godine  na četiri različite lokacije (Zemaljski muzej, Bošnjački institut, kino Meeting Point i Međunarodni centar za djecu i omladinu). Okupio je oko 70 učesnika iz raznih zemalja svijeta, koji su na...