U Sarajevu je od 8. do 12. juna 2021. trajao History Fest koji je okupio brojne naučnike iz Bosne i Hercegovine i inozemstva. U pet dana trajanje festivala održane su brojne konferencije, panel diskusije, predavanja, radionice, promocije knjiga. Fstoval je otvoren u sarajevskoj Vjećnici 8. juna panelom Evropske vrijednosti i Bosna i Hercegovina: Od ujedinjene Evrope, preko raspada Jugoslavije do pitanja „Gdje je Bosna i Hercegovina danas“?, koji je dio šireg  projekta projekta „Different paths − shared values“ koga finansira Evropska komisija u okviru programa „Evopa za građanke i građane“. Evropska komisija je kroz isti program finansirala i konferenciju Društvo i historiografija u jugoistočnoj Evropi − Od zajedničke prošlosti do podijeljene historije kao dio projekta “Histoire pour la Liberté”.

U diskusijama na History Festu dominirala su pitanja načina interpretacije Drugog svjetskog rata i ratova 1990-ih godina, te se tragalo za odgovorima na pitanje kako historiografija može doprinijeti promociji mira.  Historiografija, koja je 1990-ih služila ratnim mobilizacijama, danas traga za alternativnim konceptima i interpretacijama povijesti kako ne bi ponovo bila uvučena u političke agende vadajućih elita.   Zbog toga se u okviru festivala diskutiralo o odnosima u Jugoslaviji i političkim aferama u Bosni i Hercegovini tokom 1980-ih godina, raznim idejama o transformaciji Jugoslavije početkom 1990-ih, kao i o karakteru diskusija u Skupštini Bosne i Hercegovine 1991-1992, te o sadržaji i ciljevima Izvještaja komisije o stradanju Srba u Sarajevu 1992-1995. godine.

Vrijednost ovogodišnjeg festivala je i u tome što je okupio veliki broj mladih historičara, koji su u dvije doktorske radionice (Jugoistočna Evropa 1941: Iskustva globalnog rata i Kako mladi vide slom jugoslavenske ideje 1990-tih godina) diskutirali o nedavnoj povijesti. Ova mreža historičara doprinosi ne samo razvoju historijske nauke nego i pomaže upoznavanju i boljem razumijevanju historičara iz postjugoslavenskuh zmalja.

Prvi put su u okvir History Festa uključeni i nastavnci historije iz Bosne i Hercegovine kroz webinar „Antiratni pokret u Bosni i Hercegovini devedesetih godina 20. stoljeća“ koji je dio projekta „Different paths − shared values“.

Ovogodišnji History Fest su podržali: Evropska komisija, Fond Otvoreno društvo, Henrich Böll Stiftung, Friedrich Ebert Stiftung, Zeit Stiftung, forum ZFD, Unverzitet Humbolt, University Press, Grad Sarajevo i BH Telekom.

Medijski pokrovitelji su bili Oslobođenje, Dani i TV Kanal O.