U Sarajevu će se, u okviru History Festa, 12. juna 2021. od 14:30 do 17:45 sati održati konferencija naslovljena Društvo i historiografija u jugoistočnoj Evropi − Od zajedničke prošlosti do podijeljene historije.

Nakon uspješne realizacije projekta Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma koji je okupio neke od najistaknutijih historičara postjugoslovenskog prostora s namjerom da se aktivno bore protiv revizionističkih tendencija u regionalnim historiografijama, a čiji je glavni rezultat Deklaracija Odbranimo istoriju, Udruženje KROKODIL nastavlja diskusiju o važnosti multiperspektivne historiografije i participativne kulture sjećanja kroz projekat Histoire pour la Liberté. U okviru ovog projekta već je u okviru Kliofesta, 12. maja 2021. održana konferencija PROTIV istorijskog revizionizma, ZA reviziju istorijskih spoznaja, a sada smo u Sarajevu na History Festu.

Kroz obilježavanje događaja iz novije evropske historije, poput ponovnog ujedinjenja Njemačke i demokratske tranzicije zemalja centralne i Istočne Evrope, ali i njihovim povezivanjem s raspadom SFRJ, projekat Histoire pour la Liberté za cilj ima podsticanje diskusije i debate o zajedničkoj kulturi sjećanja, promoviranje mira i tolerancije i razmjenu iskustava i perspektiva, kako bi se dodatno istakao dinamičan karakter evropskog pamćenja.

Projekat Histoire pour la Liberté finansiran je u okviru programa Evropa za građane i građanke Evropske komisije, a realizira se u saradnji Udruženja KROKODIL (Srbija) sa Udruženjem za modernu historiju (BiH), Udrugom Kliofest (Hrvatska) i Univerzitetom Humbolt (Njemačka). Svi stavovi koji budu iskazani u ovom projektu isključivo su stavovi sudionika, a ne Evropske Unije.

Iako smo dugo vremena imali zajedničku prošlost, stalno smo se suočavali sa problemima oko zajedničke historije, pa su i svi pokušaji da se napiše zajednička jugoslavenska historija doživljavali neuspjeh. Zašto je bilo tako? Historiografija je 1980-ih imala važnu ulogu u izbijanju ratova i raspadu Jugoslavije. I danas se historiografija često koristi da stvara razlike i diže tenzije u regionu. Hoćemo li doći u situaciju da nam historija služi za mir a ne za rat i kako možemo kroz historiografiju pomoći evropski put naših zemalja. Imali smo zajedničku prošlost, sada imamo podijeljenu historiju, a da li imamo zajedničku evropsku budućnost.

Na konferenciji sudjeluju: Branimir Janković, Dubravka Stojanović, Petar Todorov, Magdalena Najbar – Agičić, Božo Repe, Vera Katz, Šerbo Rastoder, Milivoj Bešlin, Ruža Fotiadis, Thomas Schad, Tvrtko Jakovina i Hannes Grandits. Moderator: Husnija Kamberović.

Konferenciju će biti moguće pratiti https://youtu.be/VPKmoyTOwOI na youtube.