U „Montenegrin Journal for Social Sciences“ (7/1-2023) Adnan Prekić je napisao prikaz knjige Hannesa Granditsa Kraj osmanske vladavine u Bosni – suprotstavljena djelovanja i imperijalna prisvajanja, koju je objavilo Udruženje za modernu historiju. Prenosimo manji dio prikaza:

Za Granditsa ključni nedostatak postojećih radova je u tome što su dominantni istorijski narativi o Velikoj istočnoj krizi i njenim reperkusijama usmjeren na planove i sukobe ustanika protiv Osmanske države, izostavljajući ulogu šireg – geopolitičkog konteksta ove krize. Autor tvrdi da su postojeći istorijski narativi cijelu temu posmatrali iz vizure nacionalnih pokreta u Crnoj Gori i Srbiji i njihove borbe za nezavisnost. Takav pristup za autora je bio nedostatan, jer je po njegovoj ocjeni zapostavljao drugu, mnogo važniju komponentu ove krize – međunarodni geopolitički faktor. U tom kontekstu, on odbacuje postojeći istoriografski diskurs o povezanosti događaja iz jula 1875. godine (Nevesinjska puška) sa onim što su dogovori postignuti na Berlinskom kongresu, konkretno austrougarska okupacija Bosne i Hercegovine. Za njega je to izjednačavanje neprihvatljivo i u istraživačkom pristupu on polazi od hipoteze da je takvu simplifikovanu analogiju nemoguće uspostaviti, ukazujući na neophodnost razdvajanja ova dva događaja.

Cjelovit prikaz dostupan na stranici časopisa http://www.mjss.ac.me/images/files/v7issue1/07%20PREKIC%20PRIKAZ%20HANESSEN%20KNJIGA