Udruženje za modernu historiju je objavilo knjigu pod naslovom “Kraj osmanske vladavine u Bosni. Suprotstavljena djelovanja i imperijalna prisvajanja” autora Hannesa Granditsa.

Ova knjiga je usredsređena na kraj četiri stoljeća duge osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini 1870-ih godina. Nakon predstavljanja regiona i političkog duha kasnih 1860-ih i ranih 1870-ih, knjiga detaljno istražuje dramatične godine koje su počele u ljeto 1875. godine, kada je izbijanje nasilnih nemira u istočnohercegovačkom regionu na granici s Crnom Gorom dovelo do ogromne izbjegličke katastrofe. Studija prati iznenađujuću dalju političku i društvenu dinamiku do ljeta i jeseni 1878. godine, kada je Habsburška vojska konačno izvršila invaziju na Bosanski vilajet i preuzela kontrolu nad pokrajinom – ali tek nakon mjeseci borbe protiv masovnog otpora lokalnog stanovništva diljem pokrajine.

Ova se knjiga ne može posmatrati izdvojeno iz šire političke dinamike, koja je također konstantno prisutna u ovoj studiji, onako kako se odvijala. Međutim, kao što ova knjiga pokušava pokazati, teško da se mogu razumjeti često kontradiktorni efekti te šire političke dinamike bez udubljivanja u složene lokalne racionalnosti i ograničenja na djelovanje aktera koji su u njih uključeni.

Knjiga Kraj osmanske vladavine u Bosni namijenjena je posebno studentima, nastavnicima i istraživačima kasne osmanske i bosanske historije.