U Bihaću je 12. novembra u prostorijama Gradske galerije u Bihaću, održana promocija zbornika Na margini povijesti. Prisutnima su se obratili doc. dr. Amir Duranović, dr. Enes Omerović i Dino Dupanović, MA. 

Publici se prvo obratio dr. Enes Omerović koji istaknuo historijat djelovanja Udruženja za modernu historiju (UMHIS), a potom prisutne upoznao i s drugim projektima na kojima rade članovi udruženja. Pri tom, Omerović je u kratkim crtama, zainteresirane upoznao s događajima vezanim za History Fest i razvojem, ovog već brendiranog znaka UMHIS-a. Napomenuo je da udruženje već radi na projektima koji su slični projektu čiji je rezultat i zbornik Na margini povijesti, te da se samo s ovakvim pristupom izučavanja možemo znatno detaljnije približiti prošlosti. Omerović je istaknuo da je Udruženje za modernu historiju, svoju posvećenost ovakvim temama pokazalo još objavljivanjem zbornika Poplava, zemljotres, smog.

U nastavku promocije, nešto više riječi o samome zborniku i autorima koji su učestvovali u projektu izrade zbornika, prisutne je upoznao Dino Dupanović. Ovog puta, Dupanović je naglasio da se radi o zborniku čiji sadržaj nije uobičajen za bosanskohercegovačku historiografiju, te da ovakve alternativne teme mogu imati veću društvenu važnost od uobičajnih sadržaja u historiografiji. Na kraju, zahvalio se članovima udruženja UMHIS-a na odabiru Bihaća za promociju pomenutog zbornika i naglasio da se Bihać polako, ali sigurno vraća na kulturnu mapu Bosne i Hercegovine, barem kada je u pitanju promocija historijskih djela koji su od velike važnosi za bosanskohercegovačku historiografiju.

Na kraju prisutnima se obratio doc. dr. Amir Duranović koji je istaknuo da je zbornik radova Na margini povijesti rezultat rada na projektu Historiografija i nacionalizam: na margini povijesti, realiziranom u programskim sadržajima Udruženja za modernu historiju tokom 2018. godine, a koji je podržan od Fondacije Heinrich Bӧll, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Albanija, Ured u Sarajevu. Posebnu pažnju Duranović je posvetio odabiru tema kod sve većeg broja historičara, a koje ne dolaze iz domena ratne historije, naglasivši  važnost djelovanja svih pojedinaca u društvu, što je uostalom bio i jedan od ciljeva zbornika Na margini povijesti. Neizostavan je dio bilo i upoznavanje s načinom rada i djelovanjem Fondacije Heinrich Bӧll, ali i drugih sličnih fondacija u Bosni i Hercegovini. Duranović je na kraju bihaćkoj publici dao čvrstu riječ, da će se Bihać i u buduće naći na mapi UMHIS-a, s obzirom iskazano interesovanje prisutnih.