Udruženje za modernu historiju je objavilo novu knjigu „Bosna i Hercegovina – 30 godina od sticanja nezavisnosti : (studije, članci, recenzije knjiga)“  akademika  Mirka Pejanovića.

“Kao rijetko koji autor iz oblasti politologije u Bosni i Hercegovini, profesor Mirko Pejanović dosljedno i s uspjehom razvija naročitu historijsku perspektivu razvoja pretpostavki i oblikovanja modernog političkog subjektiviteta Bosne i Hercegovine prikazujući ga u svoj svojoj dinamici i kompleksnosti procesa koji traju u svojim unutarnjim protivrječnostima. (…) Tekst profesora Pejanovića, namjesto zgotovljenih interpretativnih šema dosljedno prati, ma kako unutar sebe paradoksalan i zbunjujući, proces političkog oblikovanja zajednice istovremeno nudeći refleksiju, a nerijetko i prijedloge za razrješenje paradoksa“. (Asim Mujkić)

„Ova knjiga na jednom mjestu pruža brojne podatke, objašnjava događaje i analizira procese u bosanskohercegovačkom društvu. Osim stručnoj javnosti, knjiga će biti korisna studentima, učenicima u izbornoj nastavi kao i široj publici u stjecanju znanja o suvremenoj bosanskohercegovačkoj prošlosti, ali i o sadašnjosti.“ (Vera Katz)

Knjiga se može nabaviti u Udruženju slanjem emaila na umhissarajevo@gmail.com po cijeni od 25,00 KM